Чому українські помідори визнані найсмачнішими: як українські врожаї переважають італійські, але мають свої недоліки.

Чому українські томати на смак кращі за закордонні?

Часто можна почути заяви про те, що наші українські помідори значно перевершують закордонні за своїми смаковими якостями. І хоча ці слова можуть здаватися емоційними, насправді різниця дійсно відчутна.

Порівняння: місцеві vs закордонні

Якщо взяти, наприклад, один і той же сорт томатів, вирощених в різних країнах, таких як Єгипет чи Іспанія, і порівняти їх із тими, що вирощуються в Київській області, місцеві завжди виглядають вигідніше. Київські помідори мають яскравіший аромат та глибший смак. І навіть в Україні можна спостерігати різницю: помідори з Чернігова часто вважаються кращими за одеські. Чому ж так?

Секрети українського сонця

Основний фактор, що впливає на смак томатів, – це тривалість сонячного дня. На смак виробів впливають різноманітні речовини, які формуються під дією світла. І тут важливо не стільки тепло, скільки саме довгий світловий день. Пощастило, що цілий ряд країн, розташованих ближче до екватора, стикаються з коротшими днями, що негативно позначається на смакових якостях їхніх продуктів.

Цифри, які говорять самі за себе

  • Київ: 22 червня – 16 годин 32 хвилини світла.
  • Мадрид: 15 годин 5 хвилин.
  • Рим: 15 годин 15 хвилин.
  • Маямі: лише 13 годин 37 хвилин.

Ці дані показують, що в Україні це дає можливість томатам вбирати більше сонячного світла і, відповідно, виробляти більше смакових речовин, що робить їх смачнішими.

Інші овочі та ягоди

Схожа ситуація спостерігається і з іншими овочами та ягодами, такими як огірки, перець і виноград. Незважаючи на коротший теплий період, цю ситуацію можна компенсувати за допомогою теплиць або технологій закритого ґрунту. Це дозволить українським овочам досягти найвищих смакових якостей, навіть обганяючи урожай з країн з більш тривалим літом.

Ще зараз читають наші читачі

Прокрутка до верху